A pályázat rövid bemutatása

 

EFOP-1.8.5-17-2017-00290

Menő menza kialakítása a Kaposvári Eötvös Loránd Műszaki

Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban

 

Pályázatunk 2018. március 1. és 2019. március 1. között kerül megvalósításra. Célja az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátítása; az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében a fiatalok étkezési kultúrájának, étkezési szokásainak javítása.

A projekt megvalósításának kezdeti szakaszában megtörtént a tanulók mindennapi táplálkozási szokásainak felmérése kérdőíves módszerrel. A kiértékelést dietetikus szakember végezte, a szülők az eredményről írásos tájékoztatást kapnak. A későbbiekben a dietetikus – elsősorban a táplálkozási szokások alapján rizikócsoportba sorolt tanulóknak és szüleiknek - rendszeres konzultációs lehetőséget biztosít e-mailben, illetve személyesen. E tanácsadás célja az esetleges problémaforrások csökkentése, anyagcsere betegséggel vagy ételallergiával küzdők panaszainak enyhítése, megszűntetése, valamint információnyújtás a kezelési lehetőségeket illetően. A projekt záró szakaszában megismételjük a kérdőíves felmérést, így pontosabb képet kapunk arról, hogy milyen mértékben változtak a fiatalok étkezési szokásai.

9-10. évfolyamon 3-3 osztályban csoportfoglalkozásokon tovább bővülnek a fiatalok egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretei, melyet szintén a dietetikus tart majd. 2 alkalommal iskolánk tanárai is részt vesznek majd ismeretbővítő foglalkozáson.

Az egészséges életmód népszerűsítése érdekében tájékoztató napokat szervezünk majd a családok számára, ahol terveink szerint lehetőség nyílik egészséges ételek kóstolására is. Főzőversenyeken pedig érdeklődő diákjaink akár maguk is készíthetnek egészséges ételeket.

A megvalósítás során 3 alkalommal ismert személy bevonásával motiváljuk a tanulókat az egészségesebb életvitelre. Béres Alexandra 2018 márciusában látogatott el iskolánkba, júniusban terveink szerint Wossala Rozina mesterszakács, ősszel pedig Kovács Lázár sztárséf lesz a vendégünk. Az ételkóstoló mellett a bátrabbak együtt is főzhetnek majd a szakácsokkal.

A pályázat keretein belül vízhálózatra kötött, szűrőberendezéssel ellátott ivókutakat helyezünk el mindkét épületünkben, így a tanulók egész nap friss vizet ihatnak majd.

A projekt megvalósításának időszakában tankertet hozunk létre az iskola udvarán, ennek előkészítése már zajlik. A vállalkozó kedvű diákok Máté-Márton Laura tanárnő irányításával gondozzák majd a kertet, reményeink szerint a projekt zárását követően is.

Fontos része a pályázatnak az eszközbeszerzés, melynek keretein belül elsősorban étkezéshez szükséges konyhai eszközöket (evőeszközök, tányérok, poharak, kancsók, edényzet, hűtőszekrény, stb.) vásárol alapítványunk.

Bízunk benne, hogy alapítványunk e projekttel hozzájárul az iskolai tanulóinak, és rajtuk keresztül közvetve családjaik egészségesebb életviteléhez, programjaink pedig segítik az iskolai közösség formálását.