Kérdőíves felmérés

Táplálkozási kérdőívek értékelése

Szakmai beszámoló

 

Kollár-Biró Beáta

 

A Kaposvári SzC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulói közül 687 fő töltötte ki az 55 kérdésből álló kérdőívet. Életkoruk 15 és 20 év közötti volt. A felmérésben résztvevő tanulók 16,89%-a (116 fő) lány. Valamilyen táplálékallergiában vagy ételintoleranciában a diákok 6,26%-a (43 fő) szenved. A megkérdezettek 13,83%-a (95 fő) került az egészségtelenül táplálkozók, vagyis a táplálkozással összefüggő betegségek szempontjából rizikóval rendelkezők csoportjába.

Az otthon elköltött reggelire vonatkozó kérdésre a tanulók 82%-a válaszolt „nem”-mel, tehát ennyi diák indul az iskolába üres gyomorral. Általában kevés időt szakítanak az étkezésekre, ülve szinte csak egy-két étkezés történik. Gyakran látogatják az iskolai büfét, ahol édességet, rágcsálnivalót, üdítőt vásárolnak leggyakrabban. Gyorsétteremben a kérdőívet kitöltőknek kb. harmada eszik havi gyakorisággal. A tejtermékek közül inkább az édesebbeket, a gabonatermékek közül a fehér liszttel készülteket, a húskészítmények közül a zsírosabbakat részesítik előnyben (utóbbit a könnyebb eltarthatósággal magyarázhatjuk). Halat és tojást szinte egyáltalán nem fogyasztanak.

Az iskola a tanulók táplálkozásának javítására dietetikus szakember által vezetett étkezési tanácsadásra biztosít helyet és időt. A konzultációk alkalmával a diákok és szüleik javaslatot kapnak, hogyan, milyen változtatásokkal tehetik egészségesebbé táplálkozásukat, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a legújabb táplálkozástudományi ajánlások figyelembe vételével megelőzhessék a nem fertőző, táplálkozással összefüggő betegségeket (pl. elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívinfarktus).