Programok, rendezvények

Egészséges táplálkozást, egészséges életmódot népszerűsítő fórum Béres Alexandra részvételével
Helyszín: 7400 Kaposvár, Pázmány Péter utca 17.
Dátum: 2018. március 28.

2018. március 28-án került sor a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma épületében az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumra, ismert személy bevonásával. A Gépészek a Gépészekért Alapítvány meghívásának eleget téve Béres Alexandra fitnesz magyar bajnok, Európa bajnok, világbajnok látogatott el intézményünkbe.

Az esemény kezdetén a nagyszínpadon mutatkozott be a világbajnok. Sportriporter munkatársunk közreműködésével a tanuló és szülők megismerhették Alexandra pályafutását, eredményeit.

Ezt követően a tornaterembe vonultak az érdeklődők, ahol a sportoló egy harminc perces, mindent testrészt átmozgató, alakformáló tornát vezényelt a jelen lévőknek. Mozgás közben egészséges életmód tippekkel, tanácsokkal látta el a szülőket, és a tanulókat. Sokan a lelátóról tekintették meg az eseményt. Az edzés végén – elsősorban életmóddal, edzéssel kapcsolatos - kérdéseket tettek fel a világbajnoknak, aki készségesen válaszolt mindenkinek. Sport –, honvédelmi, és közbiztonsági fakultáción tanuló fiataljaink számára különösen tanulságos volt ez a programrész.

Ezután az iskola ebédlőjében folytatódott a nap. Mivel nagy volt az érdeklődés az egészséges desszertek iránt, Alexandra a tanulókkal, szülőkkel közösen egy joghurtos-gyümölcsös-kókuszos-mascarponés desszertet készített. Főzés közben rengeteg tanácsot adott azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a mindennapokban apró változtatásokkal egészségesebbé tenni a család táplálkozását. Például mivel helyettesítsük a cukrot, a fehér kenyeret, mikor fogyasszunk tejtermékeket, milyen folyadékot fogyasszunk, stb. Mind a szülőknek, mind a tanulóknak számos kérdése volt az egészséges étrenddel kapcsolatban. Sokan szerették volna tudni, hogy a világbajnok mit eszik, mivel tartja formában magát. Az elkészült egészséges desszert természetesen pillanatok alatt elfogyott.

Rendezvényünket rendkívül sikeresnek ítéljük, mivel mind a tanulók, mind a szülők olyan tanácsokat és tippeket kaptak Béres Alexandrától az egészséges táplálkozással, és az egészséges életmóddal kapcsolatban, melyek könnyedén beépíthetők a családok mindennapjaiba, nem járnak magas pluszköltséggel, és nagyban hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez, a civilizációs betegségek (diabétesz, magas vérnyomás, stroke, rák) megelőzéséhez.


Tájékoztató nap
Helyszín: 7400 Kaposvár, Pázmány Péter utca 17.
Dátum: 2018. április 4.

2018. április 4-én rendeztük meg a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma épületében tájékoztató napunkat a tanulók és családjaik részére. Az esemény fő célja a szemléletformálás volt, az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében.

Reggel 8.15-től vártuk az érdeklődőket a helyszínen, ahol először egy dietetikus tartott interaktív előadást az egészséges étkezésről. A szakember beszélt a táplálékpiramisról, a tápanyagokról, a napi kalóriaszükségletről, a növényi és állati eredetű fehérjék, zsírok, szénhidrátok fontosságáról. Kitért arra is, hogy mely ételek fogyasztásával biztosíthatjuk a számunkra szükséges napi energia, tápanyag, vitamin és ásványi anyag bevitelt. A jelenlevők ezután kérdéseket tettek fel a dietetikusnak az elhangzottakkal kapcsolatban. Elsősorban az érdekelte a hallgatóságot, hogy a hagyományos ételek hogyan tehetők egészségesebbé, illetve hogy miből mennyit fogyasszunk egészségünk érdekében.

Az előadás után ételkóstoló következett. Teljes kiőrlésű kenyérből, sovány hússal és sovány sajttal, zöldséggel készült szendvicseket, 4 féle egészséges mártogatóst (brokkoli krémet, diós sajtkrémet, kapros túrókrémet és padlizsánkrémet) grissinivel és zöldségcsíkokkal kóstolhattak a jelenlévők. A desszert extra magvas répatorta volt. Az ételek általában ízlettek, a zöldségfelismerés azonban kihívás elé állította a fiatalokat. Néhányan eleinte idegenkedtek az új ízektől. Kóstolás közben a dietetikus további tanácsokat, tippeket adott a tanulóknak és családjaiknak.

Reméljük, hogy sok háztartásban helyet kapnak majd ezek a tápláló, egészséges ételek, és rendezvényünk nyitottabbá teszi a családokat a reformétkezés felé. A jövőben talán napi rendszerességgel építik be étrendjükbe a friss zöldségeket és gyümölcsöket, mivel tájékoztató napunkon meggyőződhettek arról, hogy milyen sokféle formában – akár desszertként- lehet feldolgozni a zöldségeket, és az egészséges ételek is lehetnek ízletesek.