A mi kertünk

Őszi munkálatok

A munkálatok a nyár folyamán sem álltak meg. Tanulóink szorgalmasan foglalkoztak növényeikkel, amelyet a kert bőséges terméssel hálált meg.
Ahhoz, hogy jövőre is ugyanilyen szépen teremjen a kert, ősszel előkészítő munkálatokat kell végezni. Nagyon várjuk, hogy a 12.e-sek és Máté-Márton Laura tanárnő munkájának gyümölcseit tavaszi rendezvényeinken elfogyaszthassuk!

Köszönet a fáradozásaikért!

Sajtómegjelenés: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-iskolai-szunetben-is-gondozzak-kertjuket-a-gepeszesek-1267160/

A kert születése

            „Az vagy, amit megeszel.”- hangzik a mondás. Sokan sokféleképpen próbálják felhívni figyelmünket az egészséges táplálkozás fontosságára. Ezt halljuk a televízióban, olvashatjuk a neten és részt vehetünk számos rendezvényen, melyek ugyanezt az üzenetet közvetítik. A Gépész diákjai mostantól egészen különleges módon is részesei lehetnek a Menő Menzák pályázat által támogatott egészség-mozgalomnak, hiszen megnyitotta kapuit az iskola biokertje.

Mérföldkövek

            A Pázmány Péter utcai épület atlétikapályája mögötti eldugott kis sarok a tavasz kezdetén még igen szomorú látványt nyújtott. Benőtte a vadon burjánzó növényzet, a talaj tele volt építkezési törmelékkel és szeméttel. Április elején azonban a 11. E osztály diákjaiból verbuválódott, szorgos csapat tűnt fel a kerítés mögött és Novák Laci bácsi, valamint a karbantartók segítségével elkezdték a terület megtisztítását.
            A következő komolyabb munkafázis a talajmunkák elvégzése volt. Miután a bejáratot kiszélesítettük, és ideiglenes rámpát készítettünk, begördült a kiskertbe a traktor és kezdetét vette a szántás és a tápanyag beforgatása a talajba.
            Április 24-én kialakítottuk az ágyásokat és a kerti utakat. Két nappal később, a környezettudatossági és fenntarthatósági projektnap keretein belül újabb ütemben tisztítottuk meg a terepet a maradék szeméttől. Végre elültethettük az első dughagymákat, ribizli és málnabokrot, fűszernövényeket. A csapat felajánlásának köszönhetően vetettünk magról retket, uborkát és cukorborsót.
            Május 22 –én újabb palánták és fűszernövények érkeztek és megkezdtük az ágyások betakarását agroszövettel hogy gátat szabjunk a gaz térhódításának és nedvesen tartsuk a talajt a növények számára. Örömmel jelentjük, hogy minden növényünk jól van, és szépen fejlődik.
 

Gondolatok

            Amikor először szóba hoztam a tankertet, nem is mertem remélni, hogy ilyen érdeklődést vált ki. Csak úgy röpködtek az ötletek, milyen állványokat lehetne hegeszteni, mit lehetne ültetni. És a lelkesedés kitartott. Rövid idő alatt megvalósítottunk valamit, ami leírva nem hangzik soknak, nem építettünk új világot, de aki látta a területet előtte és besétál most, nem hisz a szemének.
            Környezetünk megóvása, a fenntarthatóság eszméje nagyon hasonlít ehhez a folyamathoz. Lépésről lépésre, de nagyokat álmodva, bárki sokat tehet a környezetéért. Büszke vagyok ezekre a fiúkra, mert amit létrehoztak, az jelentős és példaértékű. Mivel a jó kertész tudja, hogy a munkát sohasem lehet befejezni, csak abbahagyni, szeretettel várunk mindenkit, aki osztozna az élményben és szeretné megtapasztalni milyen öröm és kikapcsolódás lehet egy kert gondozása.

Köszönetnyilvánítás

Fisli Istvánnak, a Gépészek a gépészekért alapítvány kuratóriuma elnökének, pályázat-felelősünknek, aki mindenben támogat minket.

Szekér Olivérnek és édesapjának, a traktorért és a profi szántásért.

Bogdán Dávidnak, a „tápanyag” beszerzéséért.

Győző Barnabásnak a vetőmagokért.

Balogh Eriknek, Czobor Dávidnak, Szekér Olivérnek és Víg Patriknak, akikre mindig lehetett számítani.

Mindenkinek, aki még segítette és segíti a munkánkat.

Máté-Márton Laura