Egészséges táplálkozást népszerűsítő fórum

2018. december 15 – én a Gépészek a Gépészekért Alapítvány immár 3. alkalommal szervezett egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumot a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma aulájában. Ezúttal Sass Dani gasztroblogger, a Konyhafőnök című népszerű gasztro-reality 3. évadának második helyezettje látogatott el intézményünkbe. Az esemény szorosan kapcsolódott az iskola egészséges életmódot népszerűsítő projektnapjához is.

Sok-sok érdeklődő gyűlt össze az átmenetileg konyhává alakított tanteremben, ahol Dani először egy „tabulé” elnevezésű francia egytálételt készített. Míg főtt a bulgur, és a fiatalok aprították a hozzávalókat – kígyóuborkát, koktélparadicsomot, újhagymát, petrezselymet, mentát - a séf megosztotta saját élményeit az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Ő elsősorban fogyni szeretett volna, ezért tért át az egészséges ételekre, és kezdett el főzni. Ezzel egyidőben szerette meg a futást is, olyannyira, hogy végül a klasszikus maratont is teljesítette a görögországi Marathon városában. Az életmódváltás fontos része volt az is, hogy leszokott a dohányzásról. Mivel iskolánk projektnapjának egyik fő törekvése az volt, hogy felhívja a tanulók figyelmét a dohányzás egészségkárosító hatásaira, Sass Dani történetével remélhetőleg meggyőzte a fiatalokat arról, hogy sokkal jobb az élet cigaretta nélkül.

Közben - a tanulók aktív közreműködésével – az étel is elkészült. Természetesen minden néző megkóstolta, és a finomság pillanatok alatt elfogyott.
A desszert egy könnyen, akár a kollégiumban is elkészíthető banános zabkeksz volt. Dani most is bevonta a nézőket a sütésbe. Miközben összepasszírozták a banánt, majd zabpehellyel, fahéjjal, édesítőszerrel és kakaóporral masszát gyúrtak belőle Dani a műsorkészítés kulisszatitkaiba avatta be a fiatalokat. Mesélt a Konyhafőnök forgatásának nehézségeiről, és az Idesüss! című műsorban műsorvezetőként végzett munkájáról. Sok kérdés is elhangzott a tévézéssel, ismertséggel kapcsolatban. A kekszek közben pár perc alatt megsültek, és természetesen gyorsan elfogytak.
A tanulók és a résztvevők visszajelzései, véleménye alapján ez a népszerűsítő fórum is nagyon érdekes volt, a fiatalok nemcsak a főzéshez kerültek közelebb, hanem az egészséges életmódról, és a televíziózásról is sok új dolgot hallottak.