Komplex felvételi előkészítő és tehetséggondozó program az általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára magyar nyelv és irodalom tantárgyból

 

TÁJÉKOZTATÓ   ( 5. ÍRÁSBELI FORDULÓ )

 

         A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma által meghirdetett magyar nyelv és irodalom komplex felvételi előkészítő és tehetséggondozó programjának 5. írásbeli fordulója (A természet és az ember kapcsolata, szülőföldünk: a táj) 2018. január 08-án megjelent.

 

 

Kedves Tanulók!

Köszönjük határidőre visszaküldött munkáitokat!

A magyar nyelv és irodalom komplex tehetséggondozó és felvételi előkészítő programunk utolsó írásbeli fordulójához érkeztetek. Ezen feladatlap kidolgozására is egy hónapotok van, viszont ez alatt az idő alatt a nyolcadikasok számára már sor kerül a központi írásbeli felvételi megmérettetésre. Nekik kívánjuk, hogy sikerüljön legjobb tudásuk szerint dolgozni, és felvételt nyerjenek oda, ahol szeretnének továbbtanulni. A hetedikesekre pedig ugyanez vár egy év múlva, de addig még sokat lehet készülni.

Az 3. forduló komolyabb (történelmi) feladatlapját a sokatok által kedvencként megjelölt témakör (állatok) követte. Az eredményeiteket az Eredmények menüpontban megtekinthetitek.

A 3. forduló feladatait összességében 72,35%-osra teljesítettétek. Eddig ez volt a legsikeresebb forduló, gratulálunk! A részeredményeket megnézve az alábbiakról tájékoztatunk benneteket: töretlen az 1. feladat népszerűsége, és most is ez lett a legjobb: 88 %-os. Hasonlóan jól ment a szólások, közmondások eredetének felismerése és jelentésük értelmezése. Az 5. feladatban a rövid epigramma többeteknek gondot okozott,  gyengébben is sikerült (60,8%), de a 8. feladat kreatív írásra épülő szövegalkotásában is nagyobb volt a bizonytalanság, ezt mutatja a 62,1%-os eredmény. A 4. példában többen a helyesírás miatt veszítettetek pontokat. A helyesírásra jobban oda kell figyelni! A szövegértés most nem volt könnyű, de nagyon jól megoldottátok a feladatokat (72,6%), és a hivatkozás alapján ügyesen visszakerestétek és értelmeztétek a Btk. megfelelő jogszabályát.

Mostani, 5. témánk a földrajz: természeti, gazdasági ismeretekkel, városfelismeréssel, tájnyelvi jellemzőkkel, hungarikumokkal és sok más érdekes, hasznos olvasmánnyal. A szóbelihez mellékelt segédanyag tetszés szerint bátran bővíthető (pl. saját vélemény megfogalmazásakor nem csak a feladatlapban szereplő hungarikumokra lehet hivatkozni).

 

Az 5. feladatlap postára adásának határideje: 2018. február 05.

Cím: Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma,

Szakközépiskolája és Kollégiuma

7400 Kaposvár, Pázmány Péter u. 17. (magyarversenyek)

További jó munkát és január 20-án eredményes írásbeli felvételi vizsgát kívánunk!

 

Kedves Felkészítő Tanárok!

A verseny ütemezése alapján javasoljuk, hogy a szóbeli fordulóra az egyes témakörökből az írásbeli fordulókkal párhuzamosan készítsék a tanulókat. A szóbeli forduló feladatairól a honlapunkon is megtalálható programkiírás részletes információkat tartalmaz, illetve az egyes írásbeli fordulókkal a továbbiakban is közzétesszük a szóbelihez szükséges (felhasználható) segédanyagokat.

Köszönjük eddigi munkájukat, és további eredményes felkészítést kívánunk!

 

Kaposvár, 2018. január 08.

                                                          

Bognár Barbara és Szabó Anikó

  magyar nyelv és irodalom szakos tanárok

 

Versenyfelhívás

Tájékoztató (1. forduló)

Tájékoztató (2. forduló)

Tájékoztató (3. forduló)

Tájékoztató (4. forduló)

Eredmények