Programjaink

TRIANON 100

Az első világháború lezárását követő trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára készült iskolánk ünnepi megemlékezése.
A fájdalmas történelmi esemény jubileuma minden mai határon inneni és határon túli magyar számára üzenettel bír.
Ezt az üzenetet közvetítjük az alábbi összeállítással. 

 

A műsor készítői:
Járfás Levente 12/D
Oláh Zsófia 12/D
Szabadi Leila Napsugár 12/D
Fáncsi Henrietta 12/K
Fehér Martina 12/K
Szántó Renáta 12/K
Kolozsvári Péter 12/E

Kiss Ernő
Vörös Roland Imre

 

Felhívás

Kedves Szülők!

Iskolánk egy Erasmus+ nemzetközi projekt résztvevőjeként 2020. március 29. és április 4. között lengyel, litván, olasz és török iskolai küldöttséget lát vendégül, minden országból 4-4 tanulóval. Amennyiben úgy érzi, hogy erre a pár napra gyermeke mellé szívesen „örökbe fogadna” egy, esetleg két külföldi diákot, kérjük, hogy jelentkezzen a honlapunkon elérhető
Jelentkezés vendéglátónak
elnevezésű online dokumentumon keresztül! A projekt munkanyelve angol, ezért fontos, hogy gyermeke angol nyelvet tanuljon iskolánkban.
Vendéglátóként a szállás mellett napi kétszeri étkezés biztosítására lesz szükség (reggeli és vacsora), valamint a külföldi diák eljuttatására reggel az iskolába. Ez természetesen nem kizárólag autóval történhet, hanem gyermekével közösen, tömegközlekedési eszközzel, vagy gyalog is. Napközben közös projekttevékenységben és kirándulásokon vesznek részt a tanulók vendéglátóikkal, így napközbeni felügyeletre és étkezésre nem lesz szükség. Az iskola által szervezett napközbeni programok a vendéglátókra nem rónak plusz anyagi terhet.
Kérem, vegye figyelembe, hogy amennyiben török diákot szeretne vendégül látni, számára sertés hús helyett, csirkéből, pulykából, halból, vagy marhahúsból készült ételt kell biztosítani.
Ha úgy érzi, hogy gyermekén keresztül szívesen válna egy nemzetközi projekt részeséve, kérem, legkésőbb február 29-ig jelentkezzen vendéglátónak honlapunkon keresztül!

Segítségét köszönöm!
Üdvözlettel:
Horváth Jenő
projektkoordinátor

A duális szakképzés erősítését célzó program a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában

Karriernap

A Kaposvári Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése (GINOP 6.2.3-17-2017-00005) pályázat keretében 2020. január 14-én Karrier napra került sor, melynek keretében a Kaposvári Szakképzési Centrum kaposvári tagintézményének több száz végzős tanulója ismerkedhetett meg a szakmájuk adta karrier utakkal, lehetőségekkel. Ennek érdekében a régió több felsőoktatási intézményét is meghívtuk a rendezvényre, illetve a helyi gazdaság azon szereplőit, akik munkavállalási lehetőségeket tudnak biztosítani tanulóink számára.

A rendezvényt Borhi Zsombor, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg 10 órakor. Köszöntőt mondott Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója és Takács Szilvia, a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma megbízott tagintézmény-vezetője.

Galéria a képre kattintva

Képgaléria a képre kattintva

A rendezvény részeként a meghívott szervezetek kiállításán túl számos, pálya- és munkavállalást segítő program is megvalósult. Így a tanulók előadást hallhattak például a jövő munkahelyeiről, a 3D nyomtatás lehetőségeiről, karrier teszt és döntési fa segíti a végzősöket a helyes útirány megtalálásában, önéletrajz írási és állásinterjúval kapcsolatos előadással bővíthették ismereteiket, illetve hallgatói élménybeszámolókon keresztül kaphatnak képet a felsőoktatás életéről.

sajtómegjelenés:

Kaposvármost.hu

Sonline

Somogyivár

 

Pályaválasztási nap

 
A  Kaposvári Tankerületi Központ szervezésében a Kaposvári Szakképzési Centrum tagjaként iskolánk is népszerűsítehette a nálunk oktatott szakmákat. Interaktív, – elsősorban a gépészethez kapcsolódó – játékokkal készültünk a standunknál, ahol az általános iskolások megfordultak. A rendezvény 2019. december 03-04-én került megrendezésre iskolánk aulájában. Felelősök Petes L. Tamás és Nyári Milán.

 

Szakmai anyagot kapott az Eötvös

Négy raklapnyi szakmai anyagot, munkavédelmi felszerelést kaptak csütörtökön a gépészes diákok, a Cserenda Hungary Zrt. felajánlásaként.

A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának diákjai közel 1,8 millió forint értékben kaptak, elsősorban a gépész ágazatban felhasználható hegesztési hozag-, és segédanyagokat, amelyek segítségével szélesebb körben ismerkedhetnek meg az iskolai tanműhelyben a hegesztés speciálitásaival. Hegesztő, ipari gépész, karosszérialakatos, gépgyártástecnológiai-tecnikus, autószerelő tanulóink tudják kihasználni az adományozott anyagok által biztosított lehetőséget a legjobban. Hegesztőhuzalok, hegesztőpálcák, festék, vágó és csiszoló korongok, munkavédelmi-, és hegesztőkesztyűk, cipők, munkaruhák is helyet kaptak az adományban, akárcsak az automatika labor léghálózatához szükséges különféle csatlakozóelemek.

Egy tonnát nyomott a négy raklapnyi, több mint 1,7 millió forint értékű ajándék. Kiemelt jelentőségűnek tartjuk a gyakorlatközpontú szakképzést, a somogyi vállalkozások érdekét is ez szolgálja – hangsúlyozta ifj. Zsille Gábor, az adományozó cég értékesítési vezetője. – Nagyapám, édesapám és nagybátyám is ebben az iskolában tanult, s látjuk, hogy a KSZC folyamatosan biztosítja a színvonalas műszaki hátteret, s cégünk ehhez kívánt segítséget nyújtani.

  Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója példaértékűnek nevezte a támogatást, Csiba Ágota kancellár rámutatott: mindent megtesznek, hogy a KSZC-hez tartozó középiskolákban modern technológia álljon a diákok rendelkezésére.

 Takács Szilvia, az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója kiemelte: az új felszerelés nemcsak a napi oktatásban nyújt segítséget, hanem a tehetséggondozásban is.

 

 

A Merkúr átvonulása a Nap előtt

Három esztendeje, hogy a Merkúr kis korongja a Nap előtt legutóbb átvonult. A jelenséget nyomon követtük iskolánk bejárata előtt. Az idei év egyik csillagászati eseménye a november 11-i Merkúr átvonulás lesz. A jelenség kora délután kezdődik ( 13.40) és napnyugtakor még tart, így ha az időjárás megengedi, szép látványban lehet részünk. A Merkúr átvonulások meglehetősen ritkák 13-33 évente ismétlődnek, májusban vagy novemberben. Így nagyon szerencsések vagyunk, hogy ismét láthatjuk kedvező időjárás esetén.A májusiak Naptávolban történnek, emiatt a bolygó látszó mérete a legnagyobb (így is mindössze 12 ívmásodperc).

Szabad szemmel semmi esetre ne próbáljuk észlelni az eseményt, még napfogyatkozás nézésére alkalmas szemüveggel sem! A Merkúr szabad szemmel nem lesz látható kis mérete miatt. Megfelelő szűrők csillagászati távcsövek objektívjére való felhelyezésével azonban biztonságosan lehet nézni az átvonulást.

A következő képet 2016.május 9-én készítettük Galabár Zoltán kollégámmal közösen.

 

Még ritkább jelenségek a Vénusz átvonulások. Legutóbb 2004 júniusában láthattuk iskolánkból is.

A fényképet egyik tanulónk ekkor készítette, távcső segítségével.

Ezt megelőzően 1882-ben volt látható. A jelenséget felhasználva 1769-ben Hell Miksa és Sajnovics János magyar csillagászok Lappföldre vezetett expedíció során olyan méréseket végeztek, amelyek segítségével nagy pontossággal meg lehetett határozni a Nap- Föld távolságot. Eredményük 151,7 millió km, ami a mai elfogadott értéket  (149,6 millió km) nagyon jól megközelítette. Érdekesség, hogy azért kellet a sarkkörön túlra utazniuk, mert az átvonulás alatt nem nyugodott le a Nap. Szerencse is segítette a vállalkozást, mert éppen az észlelések alatt tisztult ki az ég. Legközelebbi Vénusz átvonulás 2117-ben lesz, 105 év múlva.

A Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygója, a Nap körüli keringési ideje 88 nap. Az egyenlítőjénél mért susgara 2439,7 km, mérete kisebb még a legnagyobb természetes holdakénál is ( A Hold átmérője 3476 kilométer). A Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik, azonban nehéz észlelni, mert a Földről nézve a Naptól mérhető legnagyobb szögtávolsága csak 28,3°. Reggel vagy este szürkületkor lehet megfigyelni.

A Merkúr sok tekintetben hasonlít a Holdra: felszínét számos kráter borítja, nincs természetes holdja, és nincs állandó légköre. Azonban a Holddal ellentétben nagy, vasat tartalmazó magja van, melynek következtében rendelkezik mágneses mezővel, melynek erőssége a földinek körülbelül 1%-a. Magjának relatív mérete miatt kivételesen nagy a bolygó sűrűsége. Felszíni hőmérséklete 90 és 700 K (-183°C  és 427 °C) között változik. Ahol a Nap éppen merőlegesen éri a felszínt, ott van a legmelegebb, és a sarkokhoz közeli kráterek mélyén mérik a leghidegebbet.

A Merkúr átvonulása 2006.november –án.
Nagyon reméljük, hogy november 11-én ismét szerencsénk lesz és ezúttal is élményt tudunk nyújtani távcsöveinkkel.

Forrás: Budapest Távcsőcentrum, Magyar Csillagászati Egyesület, Wikipédia
Németh Géza
tanár

 

GÉPÉSZES DIÁKBÓL ARANYLABDÁS BAJNOK

2019. október 1-jén került megrendezésre Alumni programunk a GINOP 6. 2. 3. – 17.  A Kaposvári Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése elnevezésű pályázat keretein belül. Meghívott vendégünk ezúttal Kántor Sándor röplabdázó, röplabdaedző volt, aki arról mesélt a diákoknak, hogy milyen volt a nyolcvanas években Gépészes diáknak lenni, és hogyan alakult élete, karrierje az érettségi után. Játékosként nyolcszoros (edzőként ötszörös) Magyar Bajnok, játékosként hétszeres (edzőként ötszörös) Magyar Kupa győztes, 168-szoros magyar válogatott, Olasz Kupa győztes, Olasz Aranylabdás, Német Kupa, Olasz Kupa, Katar Kupa, Ázsia Kupa győztes, aki 2007-ben Somogy megyében elnyerte a Príma Primissima díjat is.

A sportoló érdekes és mulatságos történeteket osztott meg a közönséggel az iskolás éveiből, természetesen korabeli fotókkal illusztrálva. Elmesélte, hogy abban az időben – mivel még nem volt mobiltelefon – gyufás fejtörőkkel szórakoztatták egymást a szünetekben. Az előadásba is több ilyen rejtvényt beillesztett azzal a céllal, hogy bebizonyítsa a diákoknak, az agyukat is használniuk kell, mert a mobiltelefon gondolkodásra nem képes helyettük. A csoportok többé-kevésbé sikeresen megoldották a fejtörőket.

Sportolói karrierjének bemutatása közben is a tanulást emelte ki legfontosabb értékként. Arra biztatta a fiatalokat, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget tudásuk gyarapítására. Kántor két olaszországi egyetemen is tanult, és a mai napig használja az ott szerzett ismereteket. Sőt, napjainkban őt is felkérte egy magyarországi egyetem, hogy tartson előadásokat edzőképzésén.

Az interaktív előadáson Sherlock Holmesként kellett a fiataloknak figyelniük, összekapcsolniuk az információkat, minél több évszámot, adatot és eseményt megjegyezniük, mert a program végén a Kahoot mobiltelefonos alkalmazás segítségével egy 11 kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük a csapatoknak, és az első 3 helyezett ajándékcsomagot nyert.

A díjátadást követően szendvicsebéd várta a tanulókat, majd órarend szerint folytatódott a nap.

A vélemények, visszajelzések alapján a program rendkívül sikeres volt, reméljük, hogy sok diák vesz példát Kántor Sándorról, és néhány évtized múlva ők is hasonló sikerekről számolnak be, ha visszatérnek iskolánkba.

Az előadáson készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg

Kadét kirándulás

A Honvédelmi Sportszövetségtől elnyert pályázatunk eredményeképpen kadétjaink kétnapos kiránduláson vettek részt.

Az első napon Kaposvárról busszal indulva jutottunk el Székesfehérvárra ahol a Nemzeti Emlékhely – Középkori romkertet látogattuk meg. A helyszínen tárlatvezetést kaptunk. A diákjaink megismerkedhettek első királyaink temetkezési helyével. A nap programja a pákozdi szállás elfoglalásával, majd ebéddel folytatódott. Ebéd után indultunk a Katonai Emlékpark Pákozd nemzeti emlékhelyre. A fiatalokat itt is szakemberek kísérték és mutatták be az emlékparkot. A diákok két csoportban ismerkedtek a helyszínnel, majd tematikus előadáson vettek részt: „A Pákozd – sukorói csata 170. évfordulója” címmel. Az előadást követően raptor lézerharcban mérhették össze tudásukat.

A második napon: az elfogyasztott reggeli után Budapest volt a célpont. Első helyszínünk a Budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum volt. Itt tárlatvezetést kaptunk, részt vettünk fegyverbemutatón, beöltözhettek a diákok korabeli katonaruhákba és kézbe vehették az egykoron használt fegyvereket. A múzeum programja után ebédre került sor, majd a Mátyás templomot látogattuk meg. A nap zárásaként a Sziklakórház Atombunker Múzeum programján vettünk részt. Két csoportban 90 perces interaktív vezetésben részesültünk, ahol a diákok beöltözhettek katonának, illetve szanitécnak. Számos érdekes történettel lettünk gazdagabbak e különleges helyszínen.

Kísérőtanárok: Kolozsiné Keresztes Éva, Antal Andrea, Fülöp József

Fogadalmat tettek a honvéd kadétok

 

Új hagyománnyal bővült intézményünk: szeptember 4-én sor került az idei tanévben induló honvédelmi ágazati szakgimnáziumi képzésben részt vevő diákok számára az első honvéd kadét fogadalomtételre és avatásra.

Ünnepélyünket megtisztelte jelenlétével Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja, Sipos Antal ezredes, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred Parancsnoka, Gavlik Péter ezredes, a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka és Horváth Jenő őrnagy urat, a Magyar Honvédség 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka.

A vendégek és intézményünk igazgatójának köszöntője után került az Eötvös Kadétok ünnepélyes fogadalomtételére, majd Sipos Antal ezredes úr kadéttá avatásuk alkalmából átadta a tanulóknak az állományjelzőket.

sajtómegjelenések:

sonline.hu

kaposvarmost.hu

Tanévzáró 2019

Iskolánk 2019. július 1-jén tartotta tanévzáró értekezletét, amely kicsit eltért az előző években megszokott értekezletektől, hisz ez egyben Weimann Gáborné búcsúja is volt az iskolától. Igazgatónő júliustól a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatói pozícióját tölti be.

Iskolánk tantestülete minden tanévben, titkos szavazással megválasztja azt a pedagógust, akit munkája alapján érdemesnek talál az Eötvös gyűrű átvételére. Idén Baloghné Papp Zsuzsanna kolléganőnk kapta meg a díjat.

 

Pályázati felhívás Mészáros Lázár honvédségi ösztöndíjra

A Mészáros Lázár ösztöndíjat elnyert hallgatókkal köthető ösztöndíjszerződésekről, valamint az ösztöndíjak folyósításának rendjéről szóló 45/2017. (VIII. 31.) HM utasítás alapján a katonai oktatást is folytató intézményekben nem megszerezhető végzettséget igénylő beosztások feltöltése érdekében Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére.

Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében  tanulmányokat folytató tanulók.

Pályázati felhívás 2019

Adatkezelési Tájékoztató

Ösztöndíj pályázati adatlap

 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Programjaink csatornájára