Programjaink

Asztalitenisz terem a Gépészben

Az elmúlt két évben több sikert is elértek iskolánk tanulói az asztalitenisz diákolimpián. A felkészítés eddig a Virág utcai épületben valósult meg. A versenyzők és a többi diák nagy érdeklődésére való tekintettel szerettünk volna egy állandó helyszínt kialakítani a Pázmány Péter utcai épületben is.
Egy korábbi szertárat alakítottunk át, ahol két új asztal várja nemcsak a versenyzőket, hanem az iskola minden diákját és tanárát. A diákolimpia mellett a mindennapos testnevelésben is nagy sikere van az új sportágnak.
A projekt a testnevelés és a műszaki munkaközösségek gondozásában valósult meg.

 

Európai Szakképzési Hét 2018

November 6-án rendeztük meg pályaorientációs szakmai napunkat az Európai Szakképzési Hét keretében, amely egyben a Kaposvári Szakképzési Centrum hivatalos megnyitója is volt a hét programjaival kapcsolatban. Majdnem kétszáz általános iskolás tanuló tekinthetett bele az általunk oktatott szakmák rejtelmeibe, de az iskolánkba járó tanulók közül is jónéhányan kipróbálták a felkínált lehetőségeket.
Minden közreműködő partnerünknek köszönjük a segítséget!

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Sajtómegjelenések:

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/interaktiv-bemutatokkal-csa...
http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2018-11-06/egy_het_a_szakkepzesrol.html
 

 

Pintér Kálmánra emlékeztünk

November 5-én, Pintér Kálmán halálának első évfordulója alkalmából megemlékeztünk az 503-as Szakmunkásképző Intézet egykori emblematikus igazgatójáról. Régi munkatársai, volt diákjai velünk együtt idézték fel tevékenységét, majd az ünnepi műsor után ifj. Pintér Kálmán közreműködésével emléktáblát is avattunk.
Mindenkinek köszönjük a műsor és az emléktábla létrehozásában nyújtott segítségét, valamint az ünnepi alkalmon való részvételt!

Képgaléria a fényképre kattintva

Sajtómegjelenések:

http://kaposvarmost.hu/galeria/kozelet/2018/11/05/felavattak-pinter-kalm...
http://kapos.hu/hirek/kultura/2018-11-05/emlektabla_az_igazgatonak.html
https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/maradando-emleket-kapott-az...
A cikkben szereplő fénykép forrása: www.sonline.hu

Európai Szakképzési Hét

November 6-án rendeztük meg pályaorientációs szakmai napunkat az Európai Szakképzési Hét keretében, amely egyben a Kaposvári Szakképzési Centrum hivatalos megnyitója is volt a hét programjaival kapcsolatban. Majdnem kétszáz általános iskolás tanuló tekinthetett bele az általunk oktatott szakmák rejtelmeibe, de az iskolánkba járó tanulók közül is jónéhányan kipróbálták a felkínált lehetőségeket.
Minden közreműködő partnerünknek köszönjük a segítséget!

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Sajtómegjelenések:

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/interaktiv-bemutatokkal-csa...
http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2018-11-06/egy_het_a_szakkepzesrol.html
 

 

 

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a

2018. november 6-án, kedden 8 órától 16 óráig tartó

pályaválasztási rendezvényünkre, amely az

Európai Szakképzés Hetének programjai keretében kerül megrendezésre.

Helyszín: Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Kaposvár, Pázmány Péter utca 17. aula

 

Program
8:15 óra: Megnyitó

A képzéseinket (szakgimnáziumi és szakközépiskolai) bemutató szakmai kiállítás

Interaktív program a gépészet ágazat és gépész szakmák iránt érdeklődőknek (gyorsasági és ügyességi verseny, párkereső játék, termékek önálló készítése pl. ördöglakat, süti kiszúró, kalapács stb.)

Interaktív program az informatika, távközlés ágazat és a villanyszerelő és elektronikai műszerész szakma iránt érdeklődőknek (kapcsolások szimulálása, scratch, mobiltelefon programozás, virtuális valóság szimulációk, távközlési eszközök megismerése stb.)

Interaktív program a közlekedésgépészet ágazat és a közlekedési szakmák iránt érdeklődőknek (alkatrészcsere, közlekedési TOTÓ, ügyességi feladatok stb.)

Interaktív program a rendészet és közszolgálat ágazat iránt érdeklődőknek (Eötvös hadnagy akcióban: ujjlenyomat-vételezés, rendőrmotor-szimulátor, közlekedésbiztonsági játék)

Interaktív program a sport és a honvédelem ágazat iránt érdeklődőknek (ping-pong verseny, kerékpáros ügyességi verseny, fekvenyomás, állapotfelmérés, sport TOTÓ, interaktív katonai játszóház stb.)

Tanműhelyek meglátogatása igény szerint

Együttműködő partnereink munkájának bemutatása, a szakmákhoz kapcsolódó játékos feladatok megoldása.

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató standja a duális szakképzéssel, a gyakorlóhelyekkel kapcsolatban

SZERETETTEL VÁRJUK AZ ÉRDEKLŐDŐKET!

 

Sikeres nyílt napot tartottunk

 

Október 13-án szombaton több mint háromszáz érdeklődő tanulónak és hozzátartozóiknak mutathattuk be az iskola 2019-2020-as tanévre kínált képzéseit.
A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényen mindenki részletesen tájékozódhatott az iskola sajátosságairól és az őt érdeklő képzésekről, feltehette kérdéseit a témában.

Köszönjük a részvételt, mindenkinek sikeres felvételi időszakot kívánunk!

Sajtó:

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-rendeszeti-es-informatikai-kepzes-volt-nepszeru-a-gepeszben-1250933/

 

KOLLÉGIUM 40

Kollégiumunk 40 éves alapításának és fennállásának alkalmából színes programokkal vártuk az érdeklődőket.

A nyitónapon 2018.10.01-én tanulónk Tóth Zsombor: Szeptember című fotókiállítását láthatták a fotózás iránt érdeklődők. A megnyitón Bedő Kornél a Compur Fotóklub elnöke méltatta Zsombor munkáit. Délután a Kultúr Találka együttes megzenésített versekkel szórakoztatta a hallgatóságot.

A második napon a főzésé volt a főszerep. A kollégiumi csoportok főzőversenyen mérhették össze tudásukat. A zsűrit nehéz helyzet elé állította a sok finomság értékelése.

A harmadik napot Terényi Zoltán kollégiumunk első, alapító igazgatójának előadása vezette be, „Somogy 2000” című térplasztikájáról tartott előadásával a 11/d osztályban. Délután ünnepi műsorra került sor. Weimann Gáborné igazgatónő köszöntötte a szép számú vendégsereget, majd Zsom János kollégiumvezető köszöntője után meghívott vendégeink is hozzátették gondolataikat az ünnepi alkalomhoz.

Csiba Ágota a KSZC főigazgatója emléklapot adott át a kollégium 40 éves évfordulója alkalmából és egy 300.000 forintos szabad felhasználású támogatást is ajándékozott az intézménynek. Dér Tamás alpolgármester beszédében kitért arra, hogy nem vendégként érkezett, mivel iskolánkban tanított hosszú éveken át. A kollégiumnak a város által adományozott emlékplakettel kedveskedett. A Terényi Zoltán nyugalmazott kollégiumigazgató által tervezett és a kollégiumban felállított térplasztika újraavatásával zárult a megemlékezés, amelyen tanulóink színvonalas műsort mutattak be. A nap zárórendezvénye a nyugdíjas találkozó volt, ahol egykori dolgozóinkat láttuk vendégül.

A negyedik napon kollégiumok közötti vetélkedőre került sor, melyen öt csapat mérte össze tudását. A vidám, játékos feladatok sok mosolyt csaltak a résztvevők és a zsűri arcára is. Valamennyi versenyző elégedetten távozott, az első három csapat díjazásban részesült.

Október 5-én, a kollégiumunk 40 éves fennállása alkalmából zajló ünnepségsorozat lezárásaként rendeztük meg az iskolánkban működő „Gépészek a Gépészekért” Alapítvány 6. jótékonysági bálját.

A rendezvény megnyitóján Weimann Gáborné igazgató, kuratóriumi tag köszöntője után Fisli István elnök beszélt az alapítvány működéséről, fő céljairól, és az elmúlt év legfontosabb eredményeiről. Műsorral is készültünk a mintegy 100 fős vendégsereg számára. A tavaly megismert nagybajomi San Dance Studio TSE fiataljai (vezetőjük Berkes Sándor) látványtáncokat adtak elő, Szeberényi Gergő 9.C osztályos tanuló pedig énekelt. A színvonalas műsor remekül megalapozta az este hangulatát.

Az ünnepi vacsora  - melyet az elmúlt évekhez hasonlóan a Patent Bt. készített - ismét nagy sikert aratott, A sertésszelet jóasszony módra és a töltött káposzta mellett hidegtálak, saláták, rétesek, sárgarépatorta és aprósütemények kerültek az asztalra. A hajnalig tartó tánchoz és mulatozáshoz a hagyományokhoz híven – immár új énekessel - a népszerű Fagyi Band zenélt. A tombolasorsoláson dísztárgyak, ajándékcsomagok, értékes háztartási gépek, és több torta is gazdára talált.

Vendégeink visszajelzése alapján mindenki nagyon jól érezte magát rendezvényünkön, és sokan jelezték, hogy jövőre is szívesen részt vesznek majd alapítványunk bálján.

 

Köszönjük minden tanulónak, osztálynak, szülőnek, dolgozónak, partnernek a tombolatárgy felajánlásokat és a támogatói jegyek vásárlását, mellyel hozzájárultak a bál megrendezéséhez, és alapítványunk további sikeres működéséhez!

 

Támogatóink:

 

Videoton Elektro – Plast Kft.

Kometa ’99 Zrt.

Kapos Járműgyártó és Javító ZRT. Tamás László

Dél-Dunántúli Közlekedési Központ Zrt.

 

Séta a mellrák ellen

A Somogy Megyei Kormányhivatal, dr. Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagya fővédnökségével az emlőrák elleni küzdelem jegyében immár hatodik alkalommal szervezte meg az „Összefogás az egészségért, küzdelem a mellrák ellen” országos megmozduláshoz csatlakozva „Kaposvári séta a mellrák ellen” programot.
A sétán iskolánk tanulói is részt vettek, ezzel is kinyilvánítva közös gondolkodásunkat az ügy érdekében.

foto: kaposvarmost.hu

http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2018/10/09/seta-a-mellrak-ellen.html
https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/masolat-kaposvari-seta-mellrak-ellen-872249/
http://www.kormanyhivatal.hu/hu/somogy/hirek/6-alkalommal-kaposvari-seta-a-mellrak-ellen
 

ÚJ LEHETŐSÉG AZ AUTÓSZERELŐ KÉPZÉSBEN

2018. szeptember 24-én a Ford Karrierprogram keretében, az autószerelő képzésben oktatási célra felhasználható, Ford Mondeo típusú gépjárművet adott át iskolánknak a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. nevében Kiss Zoltán (Ford regionális szerviz és alkatrész értékesítési vezető).
A helyi márkakereskedés, az Autó-Nexus Kft. egy automata sebességváltóval egészítette ki az adományt, amelyet Császár Gábor tulajdonos, ügyvezető igazgatótól vehettünk át.
Tanulóink és dolgozóink nevében ezúton is megköszönjük ezt a kiemelkedő szakmai támogatást!

Sajtómegjelenések:
http://kaposvarmost.hu
http://kapos.hu

 

A hétvégén ismét megrendezték a Ford fiataloknak szóló globális, ingyenes vezetéstechnikai programját Budapesten

Iskolánkból tíz fő vehetett részt a Ford Karrierprogram keretében megszervezett rendezvényen, amelyről az alábbi sajtóközlemény részletesen tudósít:

Ford Driving Skills for Life elnevezésű ingyenes tréningsorozat hétvégén ismét Budapestre megérkezett. A Ford Alapítvány által világ 40 országában sikeresen működtetett társadalmi szerepvállalás program célja, hogy segítse a 18-26 év közötti friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalokat a vezetési gyakorlat megszerzésében, hogy elkerülhessék az autóbaleseteket. Idén ismét teltházzal, 340 fiatal részvételével zajlottak az ingyenes fél napos tréningek, melynek idén is a Pólus Center parkolója adott otthont Budapesten.
 

Hazánkban a 25 évesnél fiatalabbak közel 15%-a sérül meg vagy veszíti életét közlekedési balesetben, ezért a Ford Magyarország folytatja a 18-26 éves korosztálynak szóló hosszú távú ingyenes tréningprogramját, hogy megelőzhetőek legyenek ezek az esetek.
Szomorú statisztikák mutatják, hogy itthon is közúti közlekedés jelenti a legnagyobb veszélyt a fiatalokra: Magyarországon évek óta ez az első számú halálozási ok ebben a korcsoportban, a felmérések szerint a fiatalok közel 15% százaléka okozott vagy szenvedett már el autóbalesetet.

Mellbevágó statisztikák bizonyítják, hogy a 18-26 éves korosztály közel kétszer akkora eséllyel veszíti életét a közutakon, mint a többiek, körükben Európa szerte ez a vezető halálok. Ezért is vagyunk nagyon büszkék, hogy a Ford Driving Skills for Life CSR-programot tavaly Magyarországon is elindíthattuk. Az ingyenes vezetéstechnikai oktatás során a vezetés közben adódó vészhelyzetekre próbáljuk felkészíteni a fiatalokat, hiszen a jogosítvány megszerzése csak egy dolog, a járművezetői rutin elsajátítása viszont hosszútávú folyamat. A hétvégén 4 időpontban meghirdetett vezetéstechnikai tréningjeink már a világ minden táján bizonyítottak, így biztosra vesszük, hogy a fél napos képzést követően a tapasztalatlan fiatal sofőrökből is magabiztos autóvezetők válhatnak. Idén is érdekes, kreatív és mindenek előtt hatékony programmal vártuk a jelentkezőket." - mondta Györke Orsolya, a Ford Driving Skills for Life magyarországi menedzsere.

A Ford Driving Skills for Life programot 2003-ban az USA-ban, az amerikai közlekedési hatósággal együttműködve indította el az autógyár. Mostanra pedig 40 országban tartanak sikeres tréningeket világszerte, összesen több mint 1 000 000 fiatal számára biztosítva gyakorlati képzést. 2013-as európai bevezetése óta - 12 millió eurós befektetéssel - kontinensünkön is több mint 20 000 friss jogosítványosnak segítettek már, és hazánkban is hosszútávra terveznek. A 4, egyenként félnapos tréningre a hétvégén került sor. 

A Ford DSFL-hétvégén a fiatalok az autókezelési ismeretek mellett megtanulták a közlekedési veszélyek, illetve a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is. A tréningen kreatív szemléltetőeszközök és számítógépes szimulációk is segítették fejlődésüket. Továbbá a Ford a Meyer‑HentschelIntézettel közösen kifejlesztett ittas vezetést és droghasználatot szimuláló öltözetének kipróbálása is a program része volt.

A Ford Driving Skills for Life képzés során azonban nemcsak a törvényileg szabályozott veszélyforrásokról esett majd szó, de a szervezők kiemelt figyelmet szenteltek a másnapos vezetés témájának, ami a részegséghez közeli mértékben befolyásolja a volán mögötti teljesítményt. A közösségi médiahasználatból és a telefonálási szokásokból adódó veszélyeknek is külön modult szentel a tréning. A Ford kutatása szerint a 18-26 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül autóba egy-egy buli után, és 43 százaléka SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, 11 százalékuk néz mobilon videókat vagy szelfizik vezetés közben.

A Ford DFSL 2018-as fókuszában a biciklisták állnak. A biztonságos közlekedés szemléltetésére a Ford egy teljesen újszerű virtuális valóság programot dolgozott ki. A ‘WheelSwap’ segítségével az autósok és kerékpárosok átélhetik, milyen hajmeresztő – és mennyire életveszélyes – a másik fél számára, ahogyan az úton viselkednek.

Az új VR élmény a hétvégén a Driving Skills for Life eseményen debütált Budapesten, ahol az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a virtuális valóságban megtapasztalt élmények hatására, szinte valamennyien azt mondták, hogy változtatniuk kell a közlekedési szokásaikon.

„Az európai fiatalok halálozási okai között az első helyen szerepel az autóbaleset, ezért kiemelten fontos, hogy a friss jogosítványosok minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy gyakorlott autóvezetőkké váljanak. A tréning programját a nemzetközi szakértőcsapattal közösen állítottuk össze, a magyar hatóságok bevonása mellett, így ténylegesen a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, illetve a demonstrációs részeket is. A képzés során a számítógépes játékok, és a virtuális valóság is a segítségünkre lesz, valamint a drogok és az alkohol hatásait demonstráló öltözettel, illetve a megváltozott útviszonyok és extrém időjárás által okozott veszélyek szimulálásával zajlik majd az izgalmas felkészülés." - mondta Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, a program vezető trénere

Köszönjük a lehetőséget!

Forrás:
http://www.mynewsdesk.com/hu/ford-magyarorszag
Képgaléria az eseményről

Idén is voltunk bűnmegelőzési táborban

Sikeres volt a Dél-balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Centrum működése idén nyáron, és a Siófokon megvalósított biztonságos strand program is beváltotta a hozzá fűzött reményeket – így értékeltek a centrum szerdai záró eseményén, Siófokon.

Július elejétől egészen augusztus 21-ig 175 diák segítette az egyenruhások bűnmegelőzési munkáját azzal, hogy három déli parti városban, Balatonföldváron, Balatonlellén és Siófokon is ott voltak a legfrekventáltabb területeken: strandokon, vasútállomásokon, parkolókban. A középiskolások idén húsznál is több elkóborolt kisgyermeket találtak meg, de arra is ügyeltek, hogy a lehúzott szélvédővel hagyott autóknak előkerüljön a tulajdonosa. – Szélsőségektől mentes, nyugodt szezon után vagyunk – mondta Szijártó István, megyei főkapitány-helyettes, aki azt reméli, hogy a kaposvári Eötvös, a tabi Rudnay és a dombóvári Apáczai középiskola diákjai közül néhány fiatallal a későbbiekben kollegaként találkozhatnak majd.

Minden résztvevő tanulónak és felügyelő tanárnak köszönjük a segítőkész és hasznos munkáját!

forrás: sonline.hu

HÁZI SZAKMAI VERSENYEN ADHATTAK SZÁMOT TUDÁSUKRÓL DIÁKJAINK

A rendészeti ágazatban tanuló 10. és 11. évfolyamos diákjaink, összefüggő szakmai gyakorlatuk részeként versenyen mérhették össze tudásukat. A versenyt a rendőrség szakemberei szervezték, és minden területen számon kérték a tanulóktól a gyakorlaton szerzett tudásukat: volt rendészeti, katasztrófavédelmi, KRESZ-ismereti, polgárőri, elsősegély-nyújtási, fizikai erőnléti feladat is. Minden résztvevőnek gratulálunk, köszönjük a szervezők és a lebonyolítók áldozatos munkáját!

Sajtómegjelenések:
http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2018/07/07/szakmai-gyakorlat-a-rendeszeti-szakos-tanuloknak.html
http://kapos.hu/hirek/kek_hirek/2018-07-07/vetelkedo_a_zsarukepzoben.html

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/szakmai-vetelkedo#6

 

„HALHATATLANOK” VOLTAK A VENDÉGEINK

            Június 14-én vendégül láthattuk a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének két tagját: Rejtő Ildikót és Wichmann Tamást. Tanulóink és tanáraink egy jó hangulatú élménybeszámolón vehettek részt, amelynek a végén beszélgetésre, kvízjátékra és dedikációra is jutott idő.

Kattintson az albumhoz

Kattintson az albumhoz

            A két sportoló példaértékű élete, emberi nagysága elvarázsolt mindenkit, reméljük, hogy több hasonló élményben lehet még részünk!

Sajtómegjelenések:

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/rejto-ildiko-es-wichmann-tamas-volt-a-gepesz-vendege-1093044/

https://www.sonline.hu/sport/sportjegyzet/halhatatlan-1102740/

https://www.sonline.hu/sport/helyi-sport/befejezetlen-albumok-ot-olimpian-het-ermet-nyert-rejto-ildiko-1099002/

http://www.halhatatlanmse.hu/

 

Tanulóink a drogprevencióért dolgoztak

A Somogy megyei rendőrök drogprevenciós rendezvényen hívták fel a diákok figyelmét a szabályok betartására. A kampányfilm elkészítésében főszerepet kaptak iskolánk diákjai:

Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai - a társszervek bevonásával - 2018. június 13-án, Kaposváron szerveztek egy Törés elnevezésű drogprevenciós programot, amelynek keretében egy közlekedési balesetet szimuláltak.

Az esemény előzményeit egy ledfal segítségével levetített videón mutatták be a nézőknek, ami után cseppenhettek bele a baleseti szituációba. A mentési akció minden mozzanatát „testközelből” követhették végig a rendezvényre meghívott gyerekek.

A művérrel „fűszerezett” és valóban élethűre sikeredett bemutatónak az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a bódult és ittas vezetés következményeire, valamint a sebességtúllépés veszélyére és biztonsági öv használatának fontosságára.

A diákok végig érdeklődve figyelték a szervek összehangolt munkáját a nem mindennapi eseményen.

Forrás: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/drogprevencio/tores#9

Az épülő Kaposvári Arénához látogattak tanulóink

Május 30-án a gépészet és a villamosipar és elektronika ágazat 11. osztályos tanulói pályaorientációs napon vettek részt a Kaposvári Foglalkoztatási Paktum szervezésében. A program során előadást hallhattak a kaposvári foglalkoztatás jelenlegi helyzetéről, arról, hogy milyen nagy a hiány azokból a szakmákból, amelyeket tanulják. Tájékoztatást kaptak a lehetőségeikről, az adott szakmákban elérhető fizetésekről, és a végén ellátogattak az épülő Kaposvári Arénához, ahol testközelből tanulmányozhatták a későbbi foglalkozásukat.

Köszönjük a lehetőséget a szervezőknek!

Sajtómegjelenések:

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/szakmajuk-fogasaival-ismerkedtek-a-diakok-az-arena-epitesen-1069966/

http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2018-05-30/testkozelbol_bemutatni_a_hianyszakmakat.html

http://kapos.hu/videok/kapospont_hirmusor/2018-05-30/hirado_2018_majus_30_szerda.html 4:11-től látható a riport.

Antigoné a tanteremben

a GÉPÉSZBEN

 

A k2 Színház független színházi műhely. A „k2” név arra utal, hogy a társulat alapítói a kaposvári másodévesek közül kerültek ki.

https://k2szinhaz.hu/

https://www.facebook.com/pg/k2szinhaz/about/?ref=page_internal

ANTIGONÉ

Egy Kreónokon átívelő történet

“…vagy vegyük például az irodalom órát. Hozok egy szabályt. Mondjuk azt, hogy aki nem jegyzetel, egyest kap. Erre valaki fogja magát, és nem jegyzetel, csak, hogy engem bosszantson. Vagy, hogy ő legyen a legmenőbb az osztályban, mert mer nekem ellentmondani. Vagy mert elvei vannak, mint Antigonénak. Mégis mit kéne tennem az ilyennel? Megsimogatni a buksiját, és azt mondani: ügyes vagy? Másnap már senki sem jegyzetelne, én meg foghatnám a fejem, hogy mire mentem a nagy liberalizmusommal. Ismeritek ezt a szót? Mindegy. Elveszíteném a tekintélyem. Márpedig csak akkor tudom nektek tisztességesen leadni az Antigonét, ha hallgattok rám. Úgyhogy hallgassatok. Mindenki jegyzetel, és akkor jóban leszünk. Ha nem, egyes. Ilyen egyszerű. Kérdés? Helyes. Akkor folytassuk!”

                                                                                                           (idézet a k2 oldaláról)

JÁTSZOTTÁK:

Borsányi Dániel
Piti Emőke
Viktor Balázs

RENDEZŐ:
Fábián Péter

KÖZÖNSÉG:
10/D

ELŐADÁS:
2018.05.10. 3 - 4. óra

KRITIKA

k2-s Antigoné bemutató a Gépészbe jött el, és igazán páratlan élményben volt részünk. A foglalkozás lényege az, hogy van egy iskolai osztály (10/D), és a k2 ezzel az osztállyal dolgozza fel az Antigonét.
k2 is azt játszotta el nekünk, hogy van egy osztály, aki a tanár segítségével feldolgozza az Antigonét.
Mi magunk is játékosok, statiszták voltunk, mi voltunk az osztály tagjai, és Balázs (Viktor Balázs) és Réka (Piti Emőke) egy-egy diák közülünk.
Piti Emőke, a k2 színésze azt játszotta el, hogy tanuló, aki amúgy színésznek készül, és valóban el is játssza Antigonét.

Ez az összetett színházi szituáció arra sarkallt bennünket, hogy részesei legyünk az előadásnak: a darab egy pontján fejezzük ki a véleményünket, de legkésőbb a darab végén foglaljunk állást azzal kapcsolatban, hogy milyen a ma iskolájában, vagy milyen az Antigoné világában élni.

KÖSZÖNJÜK K2!!!

 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Programjaink csatornájára