A busz tükrétől a víz tükréig

Békatábor az Eötvösben
2020. augusztus 26-28. között másodszor tartotta meg a kaposvári Logisztikai Ezreddel karöltve iskolánk, a KSZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium a békatábort, a kilencedikes kadétok csapatépítő programját. A három napos rendezvény tartalmasan szolgálta az összeismerkedést, az elvárásrendszer kialakítását és a fizikai frissességet, a tanulók ízelítőt kaptak a laktanyák világából, a fizikai erőpróbákból, az ügyességi versenyekből és az iskola hétköznapjaiból is, valamint megismerkedhettek jövőbeli szűkebb otthonukkal, a kollégiummal. Az első napon leginkább az ismerkedésé volt a főszerep, a tanulókat a kaposvári katonai bázisról Miszner Gyula zászlós, Nevelős László alezredes segítette, majd az iskola vezetése és a kollégium vezetése is bemutatkozott a fiataloknak. Fülöp József tartalékos tiszt, százados, a kadétok leendő nevelője is eligazítást tartott, majd segített a tanulóknak az elhelyezkedésben és a tájékozódásban. A laktanya megismerése nagy élményt jelentett a tanulóknak, testközelből tapasztalhatták meg, milyen az élet a katonák világában, körleteket, járműveket, fegyvereket és sok más érdekességet tekinthettek meg a nap során.

A második napon egy nagyatádi kirándulás szerepelt a programban, amely igazán izgalmasra sikeredett, tekintve, hogy Kaposvár és Nagyatád között félúton egy szerencsétlen koccanás lassította a nap eseményeit. Noha csak két tükör koccant és tört össze, a katonai rendészet protokolláris vizsgálata jó két órával hátráltatta a nagyatádi rendezvényt. Annál nagyobb volt az öröm, mikor végre elérkeztek az akadálypályával bővített élményközponthoz, ahol előbb a kötelezően előírt pályán kellett végigmenni, majd tetszőlegesen választott játékokkal lehetett múlatni az időt. A kadétoknak különösen az airsoft lövészet, valamint az akadálypálya egyes részei tetszettek, de nagy sikert aratott a falmászás, a biliárd, a buborékfoci és a baltahajítás is. A festékpatronoktól színesedett ruhák mellett jókora lila foltok mutatták a fiatalok egyes testrészein, hogy jól célzott a kadétok többsége. A fárasztó napot közös pizzázás tette még vidámabbá, a hazafelé úton már este hullafáradt arcokat lehetett a buszon látni, akik egy része elszenderült a Kaposvárra érkezésig. Mivel tikkasztó hőség nehezítette a fizikai erőpróbát, a víz hiánya problémát okozott. Az akadálypályán ivóvíz nem akadt, úgyhogy aki nem készült komoly folyadékpótlással, vízkészlettel, nehéz pillanatokat élt át. Hatalmas verseny folyt az utolsó készletekig, egy-egy csepp italért is ment a kuncsorgás. Csillogó szemek sokaságát eredményezte, mikor a fiúk találtak egy néhány palackból álló ásványvíz készletet, amit gyorsan magukévá is tettek. A víz tükre legalább akkora élményt jelentett a kollégiumba érve, mintha már a sikeres érettségit ünnepelhette volna a társaság. Ezen a napon két igazán kemény katona és sportember, Tóth Levente és Páhy Csaba terelgette a kadétokat és mutatott be néhány gyakorlatot.

A harmadik napon aztán a kadétokra alapos alaki kiképzés várt, amelyet Fülöp József vezényelt és gyakoroltatott. Ezen a napon a bőséges reggeli és ebéd elfogyasztása mellett ismét betekintést kaptak a kadétok a kaposvári laktanyába, ahol az ezred működését figyelhették meg az ifjú tanulók. A nap végén a körletek rendbe tétele zárta a három napos programot, és jöhetett az összepakolás, a hazautazás, egyben készülés az évnyitóra, immáron az új vezénylettel.

A három napos összetartás alatt a tanulók étkezését, szállását és a programok finanszírozását is a Magyar Honvédség állta, az iskola pedig minden személyi és tárgyi feltételt biztosított, hogy a kadétok otthonosan, jól érezzék magukat, és élményekkel gazdagodva vágjanak bele a tanév munkájába.

Kiss Ernő

osztályfőnök